Kategorier
Den mentale rejse

Som en ært i Guds hånd – anmeldelse

“Som læser er man ikke i tvivl om, at Lise Maj Jensen står på børnene, børnebørnenes og fremtidens side og med sin poesi og essays ønsker at røre os, tænde gnister og nære flammer, der vil opsluge grådigheden og lade kærligheden vinde.”

Lone Belling anmelder Lise Maj Jensens bog. Læs mere

Sig det videre...
Boganmeldelse AF LONE BELLING

Sidder tilbage med en sitrende fornemmelse i krop og sind – på en gang urovækkende og livgivende. I et åndeløst øjeblik ved jeg ikke om linedanseren vil holde balancen, falde i afgrunden eller måske flyve op som en sommerfugl.

Det er den stemning, jeg sidder tilbage med efter at have læst Lise Maj Jensens bog: “Som en ært i Guds hånd”  –  en bog der både skaber håb og smerte med klimahaiku, digte og andre ord om kærlighed og klimabevidsthed,  som bogens undertitel lyder.

Egentlig ved jeg jo stadig ikke, om menneskehedens linedans klarer klimakrisen – en smertefuld erkendelse der også går som en sølvtråd gennem bogen, og som vækker angst, vrede og fortvivlelse, men også lyst til handling og aktivisme, som det udtrykkes i et klimahaiku:

Klimavreden er

Brændt varm på kærlig handling

Varm dig ved kilden

Som læser er man ikke i tvivl om, at Lise Maj Jensen står på børnene, børnebørnenes og fremtidens side og med sin poesi og essays ønsker at røre os, tænde gnister og nære flammer, der vil opsluge grådigheden og lade kærligheden vinde. Hun er insisterende, men taler lavmælt og uden moralsk pegefinger til hjertet og læserens egne etiske refleksioner som afsæt for de beslutninger og handlinger, der synes så åbenbare, at vi må gøre som borgere og fællesskaber.

Du er den brik der

Mangler i verdens helhed

Indtil du vågner

Samtidig med at Lise Maj Jensen tegner de store linjer op og fastholder læseren på situationens alvor gennem faktabaserede klip fra dagspressen, så formår hun at gøre det levede hverdagsliv helt nært med dumme høns, kærlige pandekager, edderkoppespindets lethed og børnebørn der skyper lige ind i hjertet. Sansemættede iagttagelser der gør det almindelig liv dyrebart og som skaber afsæt for en dybere forståelse af livets forunderlige mangfoldighed. Jeg mærker taknemmeligheden og husker at livet er en gave, men også en opgave, som fordrer at vi ikke bare nyder og værdsætter, men også handler.

Som psykolog har Lise Maj Jensen en stor forståelse for menneskers fejlbarlighed og trang til at fortrænge, lade sig overmande af følelser og miste retning i den nødvendige omstilling. Den møder hun med nænsomhed og kærlige skub, mens hun stædigt fastholder den svimlende balance mellem håbefulde scenarier, og alt det vi og ikke mindst vores børnebørn har at miste.

Men allerstærkest står hendes hudløse skildringer af egen fortvivlelse og afmagt – viser at  erkendelsen og accepten af vores sårbarhed som individer og menneskehed kan være vejen til at træde væk fra katastrofekursen.

I et bogens længere digte: ”Der er aldrig tid” skriver Lise Maj Jensen det klimastress frem der kan ramme os alle, ikke mindst en mangeårig aktivist som hendes selv, når den indre klimakatastrofe truer:

Jeg må gemme mig

Huden er skrællet af

Vandet mod hænderne er isnende smerte

Hjertet fryser

Polerne smelter

Jorden sejler under mine fødder før de letter

Jeg vælter bagover med flået sind”

For så med med den elskedes hjælp igen at kunne trække vejret, lære at kravle, rejse sig og sige

Lad sorgens fugle flyve

Bryg champagne af vredens druer

Lyt til din sjæls latter

Og skål på din chance

Her viser hun en vej fra at omfavne og acceptere de stærke følelser, til at lade dem være brændkraft for en mulig bæredygtig fremtid. Måske er både de indre og ydre skyer sorte men lad os i kærlighed til det nære, planeten og børnebørnene, nyde og skåle på livet og derfra have så meget mere grund til at løfte vores stemmer og blikke og omsætte vores indre berørthed til politisk handlekraft.

(Boganmeldelsen er tidligere bragt i Nyt Fokus og videregives her efter aftale med Lone Belling og med tilladelse fra Ole Busck, redaktør på Nyt Fokus. Bogen er udgivet på Forlaget mellemgaard.)

 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.