Kategorier
Fra de faste bloggere

På corona-sikker ferie “down under”?

Af Annegrethe Jørgensen

Der er ikke længe til ferien og regeringen arbejder på en nødplan for dem, der gerne vil til udlandet: at etablere ”turist-korridorer” til de mest corona-sikre lande, her i blandt Singapore, Australien og New Zealand.

Det er en ELENDIG plan, hvis man tænker klimaet med!!!!

Sig det videre...
Af Annegrethe Jørgensen, bonusbedste og farmor

Der er ikke længe til ferien og regeringen arbejder på en nødplan for dem, der gerne vil til udlandet: at etablere ”turist-korridorer” til de mest corona-sikre lande, her i blandt Singapore, Australien og New Zealand. 

Det er en ELENDIG plan, hvis man tænker klimaet med!!!! En rejse t/r til Singapore giver dig mere end 3 ton i CO2-regnskabet, og det er endda kun for flyrejsen! Regner man klima-trykket fra hotel, transport osv. med, bliver det til meget mere, og så er du en lille brik i det store billede med ca. 8% af den globale CO2-udledning fra turisme. 

Dét vælger regeringen måske at ignorere. Gør vi også det, eller finder vi klimavenlige alternativer til de lange ferierejser? Jeg tror, at corona’en har fået os til at tænke nye tanker om både det ene og det andet. Men mange børnefamilier har været gennem et forår, hvor hamsterhjulet har kørt i endnu højere gear end ellers pga. hjemmearbejde og hjemmeskole og hjemmepasning. Så har man altså brug for ferie! Så hvor går turen hen i år – i coronaens skygge og med klimaet tænkt med? 

Jeg prøvede fattigmandsudgaven af ”staycation” her i foråret, da jeg skulle have besøgt min bror i Spanien. Det blev til hjemme-ferie i stedet, hvor jeg gjorde nogle af de samme ting, som jeg havde planlagt at gøre hos min bror. INGEN planlægning, prøve at tegne, forkæle mig selv med god mad, et enkelt glas rødvin osv. Pludselig fik jeg de rare ting meget tættere på min hverdag, og det var lettere at holde fast på (nogle af) dem bagefter. Det kan anbefales! 

Vil man gerne til udlandet, er det nemmeste – og mest corona-sikre – at tage på roadtrip ned gennem de lande, som tør åbne grænserne i den kommende tid. Det gjorde vi meget dengang det var før, og jeg husker den berusende følelse af at være på vej, når FM-radioen fandt ind på nye kanaler (før bilen brændte sammen, fordi jeg glemte at holde øje med køler-temperaturen). Dengang var det en super præstation at klare sig gennem Ruhr-området, mens de andre i bilen sov. I dag er det bare at sætte GPS’en til. Mon ikke eventyr-følelsen alligevel indfinder sig, hvis man lader være med at overplanlægge og holder sig åben for, hvad dagen bringer? Med sådan en ferie kan du også pudse klima-glorien, for man kan køre over 40.000 km. i bil for det samme klima-aftryk som rejsen København-Sydney t/r giver (eller køre 130.000 km. i tog!). 

”Ud og se med DSB” er et godt alternativ for både seniorer (”senior-interrail”) og børnefamilier, især med lidt hjælp til planlægningen fra togrejse.dk eller groenrejs.dk. Det er en dyr ferieform, hvis du sammenligner med lavprisselskabernes tilbud om billige weekendture til storbyer i Europa eller en forlænget weekend i New York. Men i fremtiden kommer vi sikkert til at betale, hvad det reelt koster at flyve, inkl. belastningen af miljøet. Hvorfor ikke tage hul på den fremtid nu? 

Jeg kender en enlig mor, som de sidste år har slæbt hendes halvstore børn med til den anden ende af jorden. Med poser med danske havregryn i kufferten og store problemer med at få ungerne væk fra iPads og iPhones, når de var fremme. Hun krydser måske fingre for, at regeringen lykkes med turistkorridorerne.

Men jeg håber, at hun tør eksperimentere lidt i år – ligesom alle vi andre, som blev revet ud af de vante folder af corona’en. Det kan der vise sig at være meget godt i, både for os og for klimaet!

Rettelse: Regeringen frarådede den 29.5.2020 alle ikke nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Island og Norge.

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.