Kategorier
Den mentale rejse

Det kommer til at gå stærkt herfra – Shëkufe Tadayoni Heiberg

Om vi ‘når det’, inden de frygtede tipping points indtræffer, det aner jeg ikke. Men jeg er overbevist om at vi om 5 år tør tale højt om myrens ret til at findes, uden at blive grint af … Læs mere

Sig det videre...
Annegrethe Jørgensen

Hvordan føles det at være menneske i dag, midt i klima- og miljøkrisen?

Det føles sitrende og indimellem tungt. Potentialet for forandring er enormt, men det er modstan­d­en mod forandring også, og dag for dag bliver det sværere at sætte rettidigt ind.

Jeg veksler mellem at drømme stort og frygte stort. Jeg får håb og mod af andre, som skubber i den rigtige retning. At de findes derude giver inspiration til alt det, vi sammen kan udrette. Det giver og­så ro, da vi så er mange om at skubbe, så alle indimellem kan tage et hvil.

Hvad er det gode/glædelige – og det svære/udfordringerne? 

Jeg drømmer om at kollapset bliver så tydeligt, at vi rejser os kollektivt og går imod det. At vi ind­ser at hele vores levevis må gentænkes, og at der kan udtænkes levemåder, som er bedre og rige­re end de nuværende. At vi kollektivt mærker at et skifte ikke er et tab men en ny begyndelse. Jeg drømmer om, at vi vågner op og ser hvor absurd det er, at vi har plastret hele verden til med asfalt og byggerier. At vi forstår, at vi ikke har ret til at tvære vores kvælende veje ud over alt, bare fordi vi gerne vil kunne bevæge os hurtigt frem.

Alt har ret til at findes og trives

Jeg drømmer om, at vi giver rettigheder til dyr og plan­ter, til floder og bjerge og mineraler og alt på jorden og i havet og til selve havet med. Alt har ret til at findes og trives, og når vi har indset det, vil ændringen i vores levevis komme som en helt natur­lig følge.

Hvor lander du, hvis du tænker dig selv ud i fremtiden?

Jeg synes allerede vi er kommet langt. For 5 år siden havde vi ikke de her samtaler. Om 5 år har vi rykket os videre til nye erkendelser, og flere mennesker er blevet bevidste om alvoren. Om vi ‘når det’, inden de frygtede tipping points indtræffer, det aner jeg ikke. Men jeg er overbevist om at vi om 5 år er i gang med langt mere forandrende processer, at vi tør tale højt om myrens ret til at findes, uden at blive grint af. Jeg tror det kommer til at gå stærkt herfra – både i den dårlige og i den gode retning.

Hvad vil du gerne fortælle om? Hvad er den mest spændende/fantastiske løsning på problemer og dilemmaer, vi slås med i dag? 

Jeg vil gerne fortælle den her historie.

Shëkufe Tadayoni Heiberg er cand.mag. i Litteraturvidenskab. Hun debuterede som forfatter i 2016 og har siden skrevet flere bøger (klimafiktion og 'utopisk bio-fi'). Hun oversætter også persisk litteratur og er stifter og forlægger på Forlaget Uro, "mikroforlag for de smukkeste bøger".

 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.