Hvem er de?

Lise Maj Jensen

Jeg tror, mange kender til det: at svinge mellem dyb bekymring og tillid og håb for den fremtid, der venter børn og børnebørn, og mennesker kloden over.

Jeg er optaget af, at den akutte klima-og naturkrise også er en mental stress-udfordring med stærke følelser.  Det ligger mig på hjerte, at klimabevægelsen og den grønne genstart tager hånd om den psykologiske side af bæredygtighed – så det bliver fair og fremmende for demokrati og samtale.

I takt med tiltagende ekstreme ydre vejrudsigter og tab af vores kendte verden, forventer jeg tiltagende ekstreme indre vejrudsigter- mere klimastress for den enkelte og i relationer, mere sorg og vrede, mere civil ulydighed – og mere begejstring over, hvad vi formår sammen. Mere empati og forbundethed, mere respekt for dén levende verden, de økosystemer og de andre levende væsener, vi deler klode med.

Fra jeg var helt ung, har jeg været engageret i mennesker, natur og miljø.  Aktiv i 10-15 år i miljøbevægelsen NOAH, senere i Omstilling Ry og siden 2018 medlem af Klimabevægelsen. Mit fag og mine erfaringer har lært mig, at psykologisk bæredygtighed og håb opstår, når vi ærligt tør se vores magtesløshed i øjnene og helhjertet tager fat på at gøre dét, der er nødvendigt

Nu er jeg stærkt utålmodig! Som livserfaren voksen ved jeg, det er umuligt at omstille alt på én gang NU NU– alligevel er det dét, vi må gøre.

Har skrevet bogen Som en ært i Guds hånd – klimahaiku, digte og andre ord om kærlighed og klimabevidsthed  og jeg kan findes på FB her  Jeg skriver om dét, jeg har på hjerte, og dét jeg tror bidrager konstruktivt.


Lone Belling

”Jeg skriver i kærlighed til vores fælles hjem, den blågrønne planet. I håb om at du og andre også mærker den kærlighed og vælger at handle ud fra den. For når vi elsker, tager vi vare på, beskytter og nærer. Så bliver det naturligt at træde til side og ikke kun søge at opfylde egne behov.

”Men jeg skriver også ud fra en smerte og sorg over, at vi som menneskehed ikke er i stand til forstå, at med magten over naturgrundlaget følger også forpligtelser. For menneskeheden er en planetforandrende kraft – og med det følger et ansvar for alt levende.”

Begge citater er uddrag fra prologen til min seneste bog Bæredygtighed – fra moralsk pegefinger til etisk kompas. Og uanset om jeg skriver bøger, kronikker, blogs, taler eller oplæg så er det det som driver mit virke. Det er den følelse af forbundenhed og forpligtelse som bor dybt i mit hjerte og som har været med mig på min livlange dannelsesrejse. Det etiske kompas som jeg navigere efter, når jeg overvejer egen livsstil, deltager i klimaaktivisne, holder oplæg eller går i dialog med naboer, virksomheder og aktivister på tværs af alder og samfundsdomæner .

Jeg vælger at tro på både den eksistentielle og demokratiske samtaler mellem mennesker, borgere og politikere. Jeg vælger håbet og at vande alle de håbefulde spirer og initiativer. Men jeg insisterer også på fakta og videnskabelighed og at også vreden kan være en nødvendig kraft når vi skal omstille vores samfund til bæredygtighed.

Lone Belling. Mor og mormor, forfatter, foredragsholder og ledelseskonsulent. Stifter af konsulentfirmaet Liv og Lederskab


Annegrethe Jørgensen

Jeg blev klimaaktivist i Norge og meldte mig ind i Klimabevægelsen da jeg kom tilbage til Danmark i 2013. I 2017 stiftede jeg Bedsteforældrenes Klimaaktion som gjorde vores generation synlig i klimakampen side om side med forældrene og de unge. I dag fylder det meget i mit liv, at jeg selv er blevet farmor og bonusbedste til en flok på fem. 

 

Annegrethe, bonusbedste og farmor

Jeg er nødt til at gøre, hvad jeg kan, for at sikre børnebørnenes og Jordens fremtid. En fremtid med tryghed, trivsel og velfærd, det drømmer jeg om – og overbærenhed over for os, der var lige ved at sætte det hele over styr. 

Jeg skriver om det, jeg brænder for: klima-samtalen, etik, CO2-regnskab, folkelig deltagelse i klimaomstillingen og generationsretfærdighed.