Kategorier
Til inspiration

Fremtiden begynder i dag

Af Annegrethe Jørgensen

Økonomer og politikere opfordrer os til at svinge Dankortet, når vi vover os frem igen efter corona-skjulet. Vi skal ud og bruge penge. Jo flere jo bedre, for så er vi med til at genstarte økonomien efter krisen.

Jeg vil gerne være med til at hjælpe Danmark på fode igen men …
Læs mere

Sig det videre...
Af Annegrethe Jørgensen, bonusbedste og farmor

Økonomer og politikere opfordrer os til at svinge Dankortet, når vi vover os frem igen efter corona-skjulet. Vi skal ud og bruge penge og jo flere jo bedre, for så er vi med til at genstarte økonomien efter krisen. 

Jeg vil gerne være med til at hjælpe Danmark på fode igen, men jeg har ikke lyst til at melde mig under forbruger-fanerne, for mit forbrug er allerede alt for højt. CONCITO har beregnet gennemsnitsdanskerens CO2-aftryk til ca. 17 ton om året (i 2016). Det er godt og vel det samme som 3 af de største elefanter i verden vejer! Hvis vi skal deles solidarisk og globalt om den rest CO2-udledning, vi har tilbage for at klare Parisaftalen, skal vi reducere det til 3 ton/dansker/år. Senest i 2030! 

3 ton. 

Jeg kender en ældre mand, som lever et godt liv i Aarhus med så lille et aftryk. Men det er stort set umuligt, hvis man ikke vil bo hele året i et kolonihavehus uden strøm. Én ting er sikkert: Det dur ikke at gå at gå ud og svinge dankortet og måske impulskøbe lidt, for ”ting og sager” står alene for 4,5 ton af de 17. 

Vi har meget brug for grøn omstilling og politikerne vil den gerne, det ved vi fra klimavalget sidste år. Men tør de også? 

Ja, hvis det kan blive hånd i hånd med borgerne, siger de. DE har brug for vores opbakning, og VI skal ud og bruge penge. Her er der en sjælden chance for at klare to på én gang, hvis du svinger fluesmækkeren rigtigt!

Din forbrugermagt er nemlig guld værd lige nu, hvor det virkelig kan mærkes hvor du lægger dine penge, både her og i Kina (og hos Mærsk!). Fremtiden bliver lokal eller regional produktion af kvalitetsvarer, som kan repareres og re-cirkuleres. Og den fremtid begynder nu! Du kan også gemme dine penge under madrassen og vente på bedre tider med grønne afgifter. Det nærmer sig civil ulydighed, men den er på sin plads, synes jeg, når vi får forkerte og kortsigtede råd fra folk, der burde vide bedre. 

Og så er der flyselskaberne, lufthavnene og rejsebureauerne. Hvem har lyst til at klemme sig ned på trange Economy-sæder for at nå et feriemål, hvor man skal spritte sig frem for at sove trygt om natten? Vi er mange lige nu, tror jeg, som tænker i alternative feriemål og rejsemåder. Lad falde, hvad ej kan stå! Ferien kan sagtens blive både god og bæredygtig alligevel, hvis man tænker lidt ud af boksen. 

Det går alt for langsomt med den grønne omstilling, og vi risikerer at blive overhalet indenom af ”tipping points”, som lige om lidt kan tippe til en ubærlig virkelighed. Men omstilling er svær, for den handler om adfærd og dermed om normer, rutiner og praksisser, som man ikke sådan lige laver om i et snuptag. Men corona-krisen har vist, at det kan lade sig gøre. Tænk bare på én af de figurer som vi har set igen og igen i de sidste uger – den med smittetrykket, hvor de små mænd m/k går ud og smitter alt for mange. 

Forestil dig, at det handler om klima og ikke om corona. Så viser figuren jo, hvad der sker, når én person beslutter sig for en klima-god handling og holder ved, så andre inspireres og motiveres til noget, der ligner.

Det smitter og det spreder sig med lynets fart! Den ene person bliver til mange, og virksomheder og selskaber med forretningsmodeller, som giver os forbrugere det alt for høje CO2-aftryk, bryder sammen. De kan ikke klare under-belastningen, når kunderne holder sig væk. Og det bedste af det hele: Bag kulissen sidder Mette F. og co. og holder skarpt øje, så de med det samme kan trykke på den røde pauseknap og udsende forbud og incitamenter, og hvad de ellers har i klima-posen, for at hjælpe os til at gøre det rette. 

Det er dén virkelighed, vi vil have! Politikerne tror, at de kan blive ved med at love os at gøre i morgen, hvad de burde tage fat på med det samme. Men fremtiden – børnenes og de unges fremtid – begynder i dag! 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.