Kategorier
Praktivisme

At redde verden (del 2)

Efter stress og tænkepause gik Jacob i gang med at realisere en idé med et meget stort potentiale for den grønne omstilling. Den vil koste en hulens masse penge – men dem har vi, hvis vi går sammen!

Læs 2. del af hans personlige beretning …
Læs mere

Sig det videre...
Af Jacob Skou Lopez Gøtterup, medstifter af MAKARI

Det endte med at jeg opsagde mit gode arbejde i januar 2021 efter 11 år i firmaet. Her var jeg “vokset op”, og havde fået så meget tillid og så mange muligheder. Nu skulle jeg sige farvel mit lederjob, uden at have andet i baghånden, for græsset var ikke grønnere hos konkurrenterne og – vigtigere – jeg havde lært, at det er OKAY at prioritere sig selv (og sin familie) først. Lært, at egen lykke er vigtigere end økonomi. Jeg havde brug for et pusterum, uden andet ansvar end for mig selv og min familie, til at tænke mig godt om.

Inden jeg tog den beslutning, havde jeg selvfølgelig grundigt gennemgået vores privatøkonomi, så den kunne bære, at jeg gik mere end 75% ned i indtægt. Det lyder nemt, men tog naturligvis lang tid og krævede mange svære fravalg. Pointen er at det godt kan lade sig gøre, selv hvis man føler sig helt låst fast i hamsterhjulet. I dén periode begyndte jeg at interessere mig meget for investering, ikke som et middel til at få mere end man har i forvejen, men som en værdimæssig beslutning – for at gøre det rigtige for én selv og familien. At investere i sit liv handler mindst lige så meget om at vælge fra som at vælge til. Købe den bolig man vil betale for, fremfor dén man kan få med de indtægter, man har. Prioritere at have lave udgifter og dermed åbne for nye muligheder for én selv og familien.

Onkel Joakim siger: “En krone sparet er en krone tjent.” Man kunne også sige at en krone sparet er lig med lidt mindre hamsterhjul og mere frihed!

Efter et par måneders selvransagelse og mange nye tanker om penge og økonomi, var jeg klar til at realisere en drøm jeg længe har haft og nu endelig kunne forfølge. At give forældregenerationen mulighed for at rykke på den grønne omstilling uden at behøve at gå ned med flaget, som jeg gjorde. Og samtidig modbevise forestillingen om at vi ikke har råd til den omstilling, der er brug for.

Det har vi!

Klimarådet anslår, at den grønne omstilling (70%-målet) vil koste 15-20 mia. om året frem til 2030. Det lyder som rigtig mange penge – indtil vi tager en meget overset kendsgerning med i billedet, nemlig at vi danskere har 1.400 mia. kr. stående i banken til ingen eller negativ rente. Den grønne omstilling kan altså realiseres for godt 1% af vores samlede opsparing per år, og ”Makari” – virksomheden, jeg nu har startet sammen med min dygtige veninde Majken – er sat i verden for at accelerere dén udvikling.

Makari er oldnordisk for “-mager”; en person der frembringer noget. Vi vil skabe empowerment nedefra og give alle lige mulighed for at være med til at skabe forandring. Mere konkret har vi lavet en platform, der tilbyder lånebaseret crowdfunding (også kaldet crowdlending), som bygger bro mellem virksomheder, der skal bruge kapital til at igangsætte grønne projekter, og den almindelige dansker, som gerne vil bidrage direkte til den grønne omstilling og tjene et lille afkast hvert år. Crowdlending betyder at mange mennesker går sammen og puljer mindre beløb til et stort beløb, som så udlånes til en virksomhed for en periode til gengæld for et renteafkast.

Det lyder måske lidt komplekst, men det er en løsning med et stort potentiale. At vi tager sagen i egen hånd og selv laver grøn omstilling, udenom statskassen. Jeg tror på projektet, for der er stor virkelyst i befolkningen, og det ville være så ærgerligt ikke at give den frit løb og sammen skabe en fantastisk historie.

Arbejdet med Makari giver mig en stor personlig tilfredsstillelse, for jeg har virkelig savnet sådan en løsning. En mulighed for at bidrage direkte og vide, at JEG gør en mærkbar forskel, og kan give andre den samme følelse. Og samtidig få lidt aflastning for det pres jeg føler på mine skuldre for at skabe en bedre fremtid for mine børn.

Makari er klima- og miljøfokuseret crowdlending, som giver dig indflydelse på den grønne omstilling. 
Vi laver grøn omstilling, sammen, og din investering giver et afkast. 
Vi vil rigtig gerne have dig med! 

Følg Makari - Sustainable Crowdlending her: Makari.dk 
LinkedIn Facebook Instagram YouTube

 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.