Kategorier
Fra de faste bloggere

En krise rummer både fare og muligheder

Af Annegrethe Jørgensen

For et års tid siden regnede CarbonBrief på sammenhængen mellem CO2-aftryk og alder. De fandt frem til at børnene af i dag må nøjes med et meget lille CO2-aftryk, sammenlignet med forældrenes og bedsteforældrenes, hvis vi skal klare Parisaftalens mål.

Tjek selv artiklen …

Sig det videre...

Af Annegrethe Jørgensen, bonusbedste og farmor

”Ok, boomer” siger de unge, når de ikke kan tage os fra babyboomer-generationen helt alvorligt. Det er der god grund til. For et års tid siden regnede CarbonBrief på sammenhængen mellem CO2-aftryk og alder. De fandt frem til at børnene af i dag må nøjes med et meget lille CO2-aftryk, sammenlignet med forældrenes og bedsteforældrenes, hvis vi skal klare Parisaftalens mål. 

Tjek selv artiklen! Der er en beregner, så man kan sætte sit eget land og fødselsår ind. Jeg er fra ’54 og fandt ud af, at mine børnebørns CO2-aftryk bliver nødt til at være 8 gange mindre end mit! 

Nej, jeg mener ikke, at børnebørnene skal træde planeten helt i sænk med et lige så stort tryk på den som vores. Men jeg ønsker brændende, at de får et godt liv! Og jeg tror, at det er lige nu, at vi kan være med til at sikre det. Med mine og dine valg for, hvordan livet skal leves. De gamle kinesere vidste, at en krise både rummer fare og mulighed. Det gælder også corona-krisen!

For hvad er fællesnævneren for mange af os i det corona-lukkede Danmark? At vi har fået en forsmag på, hvordan livet også kan leves og det endda helt tåleligt, ja faktisk godt, på trods af de mange restriktioner. Mere tid til at være sammen med familie og venner (det har ikke kun været nemt, jeg ved det godt). Hjemmearbejde, så man selv kan bestemme, om man vil pille næse eller gå i arbejds-flow. Meget mindre bilkørsel, så himlen er blå og luften ren. 

Der faldt ro over Danmark, og det har givet mange gode stunder i det ganske land. Så mange, at man fristes til at overveje, om det i grunden ikke er sådan her, livet kunne leves. Ikke bare til husbehov og i en klemt situation, men godt. 

Der er sol i haven og i skoven, når hamsterhjulet taber fart. Et vindue står på klem til det gode liv, levet på en mere bæredygtig måde. Til dig, som ikke har lyst til bare at smække det i igen, når hverdagen melder sig, har jeg et par forslag. 

Hold fast i dét, der gør den gode forskel i DIT liv! Det handler ikke om store beslutninger og gode forsætter – vejen til helvede er som bekendt brolagt med gode løfter – men netop bare om at holde fast. I noget, der gerne må fortsætte. 

Husk din kritiske sans og hold på forbrugermagten, når politikerne begynder at appellere til os om at bruge penge. Ekstra tøj-indkøb i pyntegrønne mode-koncerner, hvis forretningskoncept bygger på overforbrug? Hvorfor det, når genbrugsforretningerne lige om lidt bugner af tøj, kun lidt brugt og meget sjovere at sætte sammen end nyt? Et mere bæredygtigt liv begynder i dag med din beslutning om ikke at købe noget, du ikke har brug for. 

Man skal aldrig lade en alvorlig krise gå til spilde, men det gjorde vi efter oliekrisen og de bilfrie søndage i 70’erne. Da kunne vi ikke hurtigt nok få gang i hjulene igen, mens velfærd blev til velstand og overforbrug. Lad os være klogere denne gang og holde lidt igen, når hverdagen og de gamle vaner melder sig. Det handler om det gode liv, både for os og for børnebørnene. 

(Tidligere udgivet i Aarhus Stiftstidende den 16.4. 2020)

Sig det videre...

En kommentar til “En krise rummer både fare og muligheder”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.