Kategorier
Til inspiration

Så lad dog være! Verdensmålene i haven

Står du også og ser ind i andres haver i denne tid og tænker på det titaniske arbejde og de enorme pengesummer, der er lagt i at gøre haverne til de pragtstykker, de er?

Gør du det, så hør her, hvad jeg vil tænke næste gang, jeg er på morgentur … Læs mere

Sig det videre...
Jens prebensen – vi vil verdensmålene

I den her tid, hvor bladene næsten alle er faldet ned, er der frit udsyn ind i folks haver. Ikke at jeg lurer, hvordan andre bor, og ønsker at snage i deres privatliv. Men når hunden om morgenen alligevel er i gang med sit, kan jeg jo lige så godt gøre mit.

Så er det, jeg står med beundring og kigger ind i en have, står og nyder frugterne af det store arbejde, havens ejere har gjort. Den snorlige havegang, som opdeler haven i to harmoniske dele med bede og buske fordelt efter ejernes plan. Det er dér, på den lige gang, de på varme sommerdage guider deres gæster rundt mellem pryd- og nytteplanter. I morgenlyset kan jeg ikke se det tydeligt, men den sorte jord, der kan skimtes i forhaven, tyder på, at der intet ukrudt er, og de perfekt beskårede træer fortæller, at det er rigtigt. Den have er et mesterværk udi havekultur, og fandtes der en X-faktor for haveejere, ville denne haves ejere aspirere til at vinde i den.

Eller hunden og jeg stopper op foran en have med granitskærver i indkørslen, som hegnes ind af lave buske klippet i kuber som skulpturer. Det er ikke til at se baghaven, for den ligger bag det store, nye etplans hus, men jeg kan tænke mig til, at granitten, blomsterkummerne og gipsafstøbningerne går igen deromme som en gentagelse af forhaven. Sandsynligvis er der en græsplæne, som om sommeren altid står nyklippet uden kløver, mælkebøtter og andre forstyrrende påskud fra naturen. Måske er der også et drivhus med sort stålramme og spir på tagryggen?

Du har det måske på samme måde? Står du også og ser ind i andres haver i denne tid og tænker på det titaniske arbejde, den uendelige tid og de enorme pengesummer, der er lagt i at gøre haverne til de pragtstykker, de er?

Gør du det, så hør her, hvad jeg vil tænke næste gang, jeg er på morgentur: Så lad dog være!

Lad være med at gøre så meget ved de haver, for hvad gør det godt for? Jo jo, jeg ved godt, at de er smukke, at det handler om at nyde at være i dem, at man kan få blomster og afgrøder ud af det. At vi mennesker altid har undertrykt og opdyrket naturen. At kultivering er balance og harmoni.

Men hvad er det egentlig, det gør godt for? Hvorfor er det, vi mennesker synes, naturen er mindre i balance og mindre harmonisk end det opdyrkede og kultiverede? Hvorfor er det bugtede og ujævne ikke smukkere end det lige og buede? Hvad er det i os, der gør, at vi har brug for i så høj grad at undertrykke naturen? Haverne dyrkes jo ikke, fordi vi mangler noget, her i vores velbjærgede velfærdssamfund.

Eller for at vende det på hovedet: hvilken skade gør det, at vi opdyrker og omskaber naturen? Ikke alene kunne kræfterne, pengene og tiden være brugt bedre og på bedre ting, haven har heller ikke godt af blive omlagt, gødet og begrænset – af at blive passet ind i en kasse, den aldrig har passet ind i.

For det passer ikke haven at se ud, sådan som vi vil have, den skal se ud. Lige så lidt som det passer løven at brøle i et bur eller elefanten at lave kunster i et cirkus. Haven vil se ud, som naturen ser ud.

Når den flittige havemand eller havekone, der nu trimmer rundt med saks, afstikkerspade og ukrudtsjern engang stopper, og haven får lov at passe sig selv, vil den hurtigst muligt finde sin egen, naturlige facon.

Vores haver er ikke parker som ved et kongeslot. De er vilde, frodige og forunderlige skove, enge eller vådområder, som er blevet tæsket og tæmmet, så de kunne ave sig, som vi ville have det. Vores haver er levende, det skal vi lære os at se dem som. Og dét kan Verdensmålene inspirere os til!

Skal naturen også have mere plads i din have? 
Se fx "Slip haven fri"  eller "Vild med vilje"

 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.