Kategorier
Praktivisme

Plant træer og tag klimaansvar

Hvor stort kan et lille pottejuletræ blive, hvis det får lov at leve videre efter jul? Jens Prebensen ved det, for han har sådan et i sin have. Han burde egentlig have 66 træer i haven men bare 5 mere ville også gøre en vigtig forskel. Læs mere

Sig det videre...
Af Jens prebensen – vi vil verdensmålene

Husker du ”pottejuletræerne”? Dem var der mange, der købte til jul tilbage i 80erne og 90erne. Det smarte ved dem var, at man kunne danse rundt om dem juleaften og nyde, at det var et rigtigt levende træ, man dannede ring omkring. Nogle dage senere tog man træet under armen og gik sammen med børnene ud i haven for at plante det ud, og imens fik børnene en rigtig julehistorie om, hvor vigtigt det var, vi passede på naturen og tog os af de kommende generationer.

Sådan et grantræ har jeg i min have. Det blev plantet ud i 1996 og står nu imponerende flot og knejser over de andre træer i nærheden. Men snart skal det fældes, for det kan ikke meget længere og er begyndt at hælde i vinden.

Hvor vigtige træer er, kan du få et billede af ved at forestille dig, du bor i en glaskuppel. I kuplen er der kun dig og 6 træer. Når du trækker vejret, udånder du CO2, og det ”spiser” træerne. Til gengæld giver de dig din livsvigtige ilt. Du og træerne er i balance, og I vil kunne leve harmonisk, indtil en af jer dør, og ubalancen indtræder.

Stærkt forsimplet er det sådan, jorden fungerer. Det ved vi godt, og vi ved også, at vi mennesker skaber ubalance i ”kuplen”, når vi ”udånder” mere CO2 ved at afbrænde fossile kilder, som har været gemt og taget ud af balancen i millioner af år.

Ubalancen viser sig gennem de klimaforandringer, som i stigende grad grasserer på jorden. Temperaturerne stiger hurtigere end forudset, og vi passerer hastigt forbi stopskiltene med ”hertil og ikke længere!” Alle ved, hvad der skal gøres, men ingen gør rigtigt noget. Fordi det gør ondt på os. Vi vil helst ikke af med vores tryghed og bekvemmelighed. Vi vil helst have lov til at gøre, som vi altid har gjort.

Der skal gøres noget, og der er ingen undskyldning for at lade være.

Det begynder med 6 træer

Heldigvis er der masser, du kan gøre uden at skulle lave alt for meget om på din trygge og behagelige hverdag. Er du den glade ejer af en have, har du endda en særdeles god mulighed for at hjælpe mod klimaforandringer uden at gøre ret meget. I bund og grund skal du bare lade være med nogen ting og gøre noget på den rigtige måde, på verdensmålsk.

Meget nærliggende oven på forhistorien er mit allerbedste tip til at gøre noget: Du skal plante træer! Og du kan lige så godt gå i gang med det samme, for det tager mange år, før det får fuld effekt.

Vi har ca. 1,2 mill. haver i Danmark og 200.000 sommerhuse og kolonihaver. Beslutter vi os hver især og alle sammen på en gang for at plante 6 træer, bliver det næsten 10 mill. træer. Det er træer, som kan stå din levetid ud og fortælle til de næste generationer, at her på dette sted boede en person (eller flere), som aktivt tog kampen op mod klimaforandringerne.

Ja, faktisk kan du straks efter, du har plantet dine træer, med stolthed vise dine gæster dem og fortælle dem, hvorfor de står i din have. Og når træerne er vokset over hækken, kan de knejsende inspirere dine naboer til at gøre det samme som dig.

Ganske vist vil du ikke kunne plante nok træer til at spise al den CO2, du som dansker selv udleder, for så skal du plante 66 træer. Til gengæld kan du som et mere beskedent mål plante så mange træer, der skal til for at udbalancere din vejrtrækning, nemlig – rigtigt gættet: 6 træer.

Jeg skal i hvert fald have plantet træer i min have. Så mange jeg kan og flere end 6. Og når det store, gamle grantræ skal fældes, vil jeg plante et nyt i dets sted. Den gamle kæmpe kan så få lov at ligge ved siden af de nye, og mens de vokser, kan det stille og roligt formulde og give sit liv videre til dem. Det er naturens kredsløb, og det er godt for naturen og klimaet. Lige som det er godt for dig og de kommende generationer.

Pottejuletræer kan vist stadig findes på nettet. Husk det til næste jul!

Kilder: Danmarks globale klimaaftryk Om træer og skoves evne til at optage CO2 Danmarks Vilde Haver

 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.