Kategorier
Den mentale rejse

Klimabøn

Jeg skrev klimabønnen her, mens jeg var på teltferie og sommerens klima-katastrofer stod i frisk erindring. Livsfarlig hedebølge i dele af USA og Canada, oversvømmelser i Tyskland – og alt det, som gik under radaren, fordi det skete i en fjern afkrog af verden.

Bønnen er ikke for sarte sjæle og bør kun læses, hvis man tror på, at der er mere mellem himmel og jord … Læs mere

Sig det videre...
Af Annegrethe Jørgensen

Kære Gud, du er nær ved alle, der råber til dig. Det gør jeg nu, for jeg er bange. Amazonas-regnskoven er ved at blive til soya- og græsmarker og klodens lunger klapper sammen. De store brande breder sig, det samme gør tem­pe­raturerne, som mennesker ikke kan leve i, og som koger havets dyr til døde. Oversvøm­mel­­ser­ne, tundraen der tør. Jeg er bange.

Hjælp os, Gud! Giv os bønnens gave, så vi tør se, at vi står i lort til halsen, og at dem, det vil gå værst ud over, er dem vi elsker, vore børn og børnebørn. Giv os tro, håb og kærlighed, så vi tør bede om det, vi aller mest ønsker for dem.

Lad de unge se op! Op i himlen med dens tegn på regn, sol og vind. Op i hinandens øjne. Lad dem se, at de ikke er alene. Læg dem en ny sang i munden om alt det, vi kan væ­re taknemmelige for. Giv dem hjertemod og tillid.

Giv os gamle mod til at tale sandt om krisen. Vi har levet i en tid, hvor alting blev bedre og bedre. Nu ser vi, hvad det gjorde ved Kloden. Kære Gud, jeg har børnebørn og gudbørn og jeg sørger over den frem­tid, som venter dem. Hvem er du, at du vil lade deres liv blive en kamp mod uforudsigeligt vejr og socialt kaos? Har du glemt dine løfter til os? Har du glemt regnbuen og duen?

Jeg tror, hjælp min vantro. Giv mig styrke og mod til at være dine øjne og ører og arme, hvor det behøves. Hjælp mig med at klare min del af dit frelses-værk. Når jeg gør, hvad jeg kan, bliver det til for lidt. Når jeg prøver at gøre det nødvendige, bliver det for svært. Men ét ved jeg, at jeg kan kla­re: At lytte og mærke efter, hvad du vil at jeg skal gøre. Hvad der er mit at gøre – med din hjælp.

Jeg tror, du græder, Gud, over vores slægt som har været så dårlig til at bygge liv og glæde de ste­d­­er, du ledte os til. Ufattelig rigdom til de få, unødvendig meget til de fleste i vores del af ver­den – og alt for mange, som fik lov at sejle deres egen sø. Vis os vejen med dine tårer, når vi nu må bryde op og finde nye måder at leve på. Der findes ikke mere noget andet sted. Jorden er vor­es hjem. Giv dem, som allerede er godt i gang med at værne og passe på efter din vilje, stemme og myndig­hed, så flere lærer kunsten. Lær os ydmyghed, så vi ser at vi alle er i samme båd – og styrke til at gøre op med dem, der tynger den så farligt ned.

Nødens stund er nær, og vi går under som menneskehed, hvis vi glemmer det eneste som betyder noget. At være der for hinanden, i lyst og i nød. At følge dit kald om at tage vare på Jorden, med vore børn på armen.

Giv os ydmyghed, så vi kan lære at leve med de vældige naturkræfter, vi selv har sluppet løs. Leve­rum til vore efterkommere og alt levende, som er her sammen med os, er alt vi beder om, kære Gud. Giv os leverum og tilgiv os hovmodet, egoismen og frådseriet, som førte os hertil. Vi vidste ikke, hvad vi gjorde, Gud! Tilgiv os i din uendelige nåde og led os ved hånden ad bedre veje. Lad os ikke drukne i vore egne syndfloder. Ikke her i vores lille kystland. Ikke alle de andre steder i ver­den, hvor de kæmper mod vandet.

Du har hørt mig! Jeg får overskud til at vende mig mod lyset og lege med børnebørnene, selvom katastrofen lurer i kulissen og overfalder mig, når jeg hører nyhederne. Du giver mig lykke og gode dage og nye kræfter. Hjælp også dem, der læser eller hører denne klimabøn. Giv dem håb og åbenhed for den kærlighed, du har lagt i dem og i os alle. Giv dem sindsro ved at vide, at børnene og de un­ges fremtid hviler trygt og godt i dine hænder. Giv dem tro på, at vi klarer det – sammen.

Amen.

Bønnen er skrevet som svar på Grøn Kirkes opfordring til  
at skrive klimabønner før COP26 i november. Se klimabønnerne her.

 

Sig det videre...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.